zaraz
Edit by Pokemon: Po mniej więcej godzinie
:
To jak już padła podpowiedź, to ja napiszę do czego doszedłem.
Myślę, że twierdzenie o którym mówi pan Newelski brzmi tak:
Definicja:
Niech kolorowaniem zbioru [tex]X^n [/tex]nazwiemy takie kolorowanie wszystkich punktów tego produktu [tex]n[/tex] kolorami, że każda prosta w kierunku [tex]i[/tex] ma tylko skończenie wiele punktów pokolorowanych na kolor [tex]i[/tex] (przy czym prosta w kierunku [tex]i[/tex] to prosta postaci [tex] \{x_{1}\}\times \{x_{2}\} \times ... \times \{x_{i-1}\} \times X \times \{x_{i+1}\} \times ... \times \{x_{n}\}[/tex]).
Twierdzenie:
Zbiór [tex]\aleph_m^{n}[/tex] można pokolorować iff [tex]m\leq n-2[/tex].
Pokażę, że nie ma kolorowania, gdy [tex]m>n-2[/tex].
Pokazać, że nie ma kolorowania dla [tex]\aleph_1^{2}[/tex] jest łatwo. Załóżmy, że takie kolorowanie jest. Wybieramy wtedy [tex]\aleph_0[/tex] prostych o pierwszej współżędnej ustalonej. Niech suma tych prostych tworzy zbiór [tex]A[/tex]. Na tych wszystkich prostych jest tylko [tex]\aleph_0[/tex] punktów o kolorze 1. Istnieje zatem prosta w drugim kierunku, czyli zbiór [tex]\aleph_1 \times \{c\}[/tex] dla pewnego [tex]c[/tex] taki, że [tex](\aleph_1 \times \{c\}) \cap A[/tex] składa się z samych punktów o kolorze 2. Więc na tej prostej jest nieskończenie wiele punktów o kolorze 2.
Załóżmy teraz, że udowodniliśmy już, że nie da się pokolorować zbioru [tex]\aleph_n^{n+1}[/tex] dla [tex]n<m[/tex]. Pokażemy, że nie da się pokolorować zbioru [tex]\aleph_m^{m+1}[/tex]. Załóżmy przeciwnie, że udało nam się to zrobić. Weżmy zbiór [tex]\aleph_{m-1} \subset \aleph_m[/tex] i popatrzmy na zbiór [tex]B = \aleph_{m-1}^m \times \aleph_m[/tex]. [tex]B[/tex] to suma [tex]\aleph_{m-1}[/tex] prostych w kierunku [tex]m+1[/tex], zatem na nich jest w sumie tylko [tex]\aleph_m-1[/tex] punktów o kolorze [tex]m+1[/tex]. Podobnie jak poprzednio istnieje hiperpłaszczyzna [tex]H = \aleph_m^m \times \{c\}[/tex] dla pewnego [tex]c[/tex] taka, że [tex]H \cap B = \aleph_{m-1}^m \times \{c\}[/tex] nie zawiera punktów pokolorowanych na kolor [tex]m+1[/tex]. Czyli zbiór [tex]H \cap B[/tex] jest kolorowany na [tex]m[/tex] kolorów. Z założenia indukcyjnego jest to niemożliwe.
Udowodniliśmy, że nie da się kolorować zbiorów [tex]\aleph_n^{n+1}[/tex]. Oczywiście tymbardziej nie da się kolorowac zbiórów [tex]\aleph_m^{n}[/tex] dla których [tex]m>n-2[/tex].